Save the Date!

Lions VN-dag 2020, zaterdag 7 maart, Campus Den Haag, Turfmarkt 99, 2511 DP, Den Haag

Het thema van de dag is: '75 jaar Verenigde Naties, 75 jaar samenwerking Lions en VN'.

Daarmee wordt aangesloten bij het programma met vele vieringen dat de gemeente Den Haag organiseert ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid in Den Haag.

Lion Elisabeth Haderer, past International Director, zal op die samenwerking tussen Lions en VN terug- en vooruitblikken.

Voor de rest van het programma werken wij samen met een groep studenten van de Haagse Campus. Zij ontwikkelen een project dat aansluit bij een van de onderwerpen uit het onderzoeksprogramma van Prof. Alanna O'Malley, hoogleraar op de ('Jozias van Aartsen') leerstoel UN, Peace and Justice: de VN dreigt een verweesde organisatie te worden, met name kennis en belangstelling bij de jeugd ontbreken. Het project heet: wat betekent de VN voor de jeugd? Daarover gaan eerst met elkaar in discussie: een lid van het Nederlandse UNESCO Comité en een jongeren- vertegenwoordiger bij de VN over onderwerpen als: wat weten we over de zichtbaarheid van de VN en waarom is het zo belangrijk dat de jeugd betrokken is bij de VN en welke programma's zijn er op dit moment om de zichtbaarheid en de betrokkenheid te vergroten. Daarbij valt te denken aan informatie en onderwijs over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

Daarna presenteren de studenten hun eigen project op twee niveaus. Ten eerste op het niveau van middelbare scholen: workshops over VN-beleid, Global Governance en wereldburgerschap. Op dit moment zijn daar drie scholen bij betrokken: Johan de Witt College, Edith Stein College en het Rijswijks Lyceum. Ten tweede op universitair niveau: ontwikkelen van een platform waarin samengewerkt wordt tussen studentenorganisaties, Model United Nations initiatieven, Nederlandse Jeugdorganisaties en de Leo's. Aandacht wordt onder meer besteed aan 'Duurzame Ontwikkelingsdoelen', zoals kwaliteitsonderwijs, vrede, justitie en sterke publieke diensten.

De middag wordt afgesloten met groeps- en plenaire discussies waarin het gaat om vragen als: 'Wat hebben we vandaag geleerd en welke acties moeten worden ondernomen?'

De resultaten van de discussie op de Lions VN-dag worden door Prof. O'Malley meegenomen in de afsluitende conferentie van het programma van de gemeente Den Haag in oktober 2020.

Uiteraard zal het vaste programmaonderdeel huldiging van de winnaar van de Vredesposterwedstrijd niet ontbreken.

Ook zal de samenwerking tussen Lions Nederland en het Healthy Athletes programma worden ondertekend. Hiermee dragen Lions bij aan een medische screening van deelnemers aan de Special Olympics voor gehandicapten.

Symposium Lions VN-dag 2019

'Voedselvoorziening in tijden van klimaatverandering'

Op zaterdag 9 maart organiseerden de Haagse Lionsclubs voor de 12e keer de Lions VN-dag.  De titel van het symposium was 'voedselvoorziening in tijden van klimaatverandering', geïnspireerd door twee van de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN: 'zero hunger' en 'responsible consumption and production'.

In 2030 mag niemand in de wereld meer honger lijden. Iedereen moet toegang hebben tot veilig, voedzaam en voldoende voedsel. Op dit moment hebben 800 miljoen mensen niet genoeg voedsel om een gezond en actief leven te leiden. In 2050 zal de wereldbevolking zijn toegenomen tot zeker negen miljard mensen.

De voedselproductie moet daarvoor toereikend zijn en in staat zijn de klimaatverandering veerkrachtig op te vangen.

Foto-album Lions VN-dag 2019 ►

Foto-album Lions VN-dag 2018 ►