Lions VN-Dag , zaterdag 7 maart 2020, 12:30 uur

Campus Den Haag van de Universiteit Leiden, Turfmarkt 99, 2511 DP in Den Haag

75 jaar Verenigde Naties, 75 jaar samenwerking Lions en VN:
Resultaten en uitdagingen

Dit jaar is een bijzonder jaar: 75 jaar VN en 75 jaar samenwerking met Lions, in het jaar dat Den Haag vrijheidsfeesten voor 75 jaar vrijheid viert. Bij de oprichting van de Verenigde Naties in 1945 werd Lions International als organisatie betrokken bij het opstellen van het charter. De gedeelde maatschappijvisie van beide organisaties schept een bijzondere band. In belangrijke VN-steden zoals New York, Genève, Nairobi, Rome, Wenen en bovenal in Den Haag als internationale stad van 'Peace and Justice', wordt elk jaar een Lions VN-dag georganiseerd. Haagse Lionsclubs zetten zich daar elk jaar voluit voor in.

De VN is veel meer dan het image van vredesoperaties door blauwhelmen in verre landen. Dat de lidstaten van de VN unaniem 'wereldwijd een einde te maken aan extreme armoede, ongelijkheid en onrecht' als doel hebben gesteld is bij een breder publiek nauwelijks bekend. Voor een succesvolle uitvoering van de 17 'duurzame ontwikkelingsdoelen' die zijn opgesteld, is een breed draagvlak noodzakelijk. Om dat te bereiken is kennis van en belangstelling voor het werk van de VN cruciaal. De VN en de Lions delen daarmee een gemeenschappelijk probleem: hoe laten we anderen en vooral jongeren weten wat we allemaal doen?

Elisabeth Haderer, tot 2019 International Director van Lions Clubs International, kijkt terug en blikt vooruit over de bijzondere relatie VN- Lions.

Professor Alanna O’Malley van Universiteit Leiden heeft op de campus in Den Haag een project gestart om te zichtbaarheid van en de betrokkenheid bij de VN te vergroten, te beginnen bij de jeugd.

En andere deskundigen over de VN, jeugd en de toekomst….

Graag nodigen wij de Lionsleden en andere belangstellenden uit voor het symposium.

Deelname is gratis

Programma Lions VN-dag

Vanaf 12:30 uur Ontvangst met koffie en thee

Opening door dagvoorzitter Lion Ria Schutte

Welkom namens de gemeente Den Haag door wethouder Saskia Bruines

- Huldiging  Nederlandse winnaar Vredesposterwedstrijd 2019 'De weg van vrede'

- Ondertekening contract: samenwerking Lionsclubs Nederland - Healthy Athletes

75 jaar samenwerking Lions en Verenigde Naties, resultaten en uitdagingen,

Elisabeth Haderer, Past International Director Lions Clubs International

UN 75 relevant but a change in perception is needed,

Prof. Alana O’Malley, Chair of United Nations Studies in Peace and Justice, Universiteit Leiden

Dagvoorzitter Ria Schutte interviewt

Prof. Judi Mesman, bestuursvoorzitter Leiden University College

Hajar Yagkoubi, Nederlandse jeugdvertegenwoordiger bij de VN

Pepijn Kruijswijk, lid van de Nederlandse Unesco Jeugdcommissie

Wat betekent de VN voor de jeugd?

Een project om de kennis en belangstelling te vergroten.

Benita Hickson, projectleider Haagse Campus Universiteit Leiden

Discussie in groepen en plenaire nabespreking
17:00 - 18:00 uur Borrel plus, aangeboden door de gemeente Den Haag

Gezien de samenwerking met de universiteit worden veel Engelstalige studenten  verwacht en zal het programma deels in het Engels zijn. Zoveel mogelijk wordt dit aangevuld met Nederlandse visuele presentatie.

Het aanmeldformulier vindt u hier ►

Foto-album Lions VN-dag 2019 ►

Foto-album Lions VN-dag 2018 ►